Skidskytte

Som alla säkert vet är skidskytte en kombination av både längdskidåkning och skytte, och det är en av de få skyttesporter som utövas i Sverige på vintern.

3007988-skidskytteVi kan tacka Norge för denna sport då grunden för skidskytte ligger i tävlingar den norska militären hade under den senare halvan av 1700-talet. Det var dock ingen kombinationssport under den tiden, istället hade man grenar som distanslopp på skidor och skytte mot måltavla vid utförsåkning på skidor.

Skidskytte har funnits med i Vinter OS sedan 1960, men det hade lagts till mycket tidigare om man kunnat enats om vad reglerna skulle vara. Det första världsmästerskapen hölls i Österrike 1958, och enda tävlingsformen var då 20 km distans. Trots att världsmästerskapen började redan 1958 fanns det inga kvinnor som tävlade förrän 1984, och första grenen för kvinnor i Vinter OS tog plats 1992 i Albertville.

Världscupen består av ett antal deltävlingar som arrangeras på olika platser under norra halvklotets vintertid. Det är vanligt att säsongen börjar mellan slutet på november och början på december, den pågår sedan fram till och med mars månad.

För dem som istället är mer intresserad av att själv testa på skidskytte kan man besöka Svenska Skytteförduntets hemsida. Här har man börjat med ett projekt där personer får prova på skidskytte med luftgevär, som är fördelaktigt då förhållandena inte alltid är de bästa utomhus, i vilket fall man bara flyttar det inomhus istället. Vill man veta vem det är man ska kontakta kan man titta här, där det finns listat vilken organisation i varje region av landet som har ett sådant program.