Lerduveskytte

En av de skyttegrenar som främst liknar en jaktsituation är lerduveskytte. I grenen används hagelgevär för att skjuta ner ”lerduvor” som kastas upp i luften. Dessa kan kastas upp för hand men det är betydligt vanligare att man använder sig av en speciellt konstruerat kastmaskin. Flera av de grenar som finns inom lerduveskytte är även OS-grenar. Visserligen är sporten inte så stor Sverige men i flera Europeiska länder är intresset betydligt större.

Bland de som inte utövar sporten är lerduveskytte det vanligaste namnet som används men i tävlingssammanhang och bland de som är intresserade av denna skyttegren är trapp, dubbeltrapp eller skeet ett mer använt namn.

Den lerduva som kastas upp ska ha en diameter på 110mm och likna en frisbee som är tjock på mitten. Höjden på duvan ska vara 25mm. Det är alltså inte några lerduvor som kastas upp i ordets rätta bemärkelse utan snarare lerplattor som ser ut som duvor när de flyger genom luften.

De patroner som används i sporten får maximalt väga 24 gram men däremot skiljer det sig åt hur mycket haglet får väga i olika grenar.

Några de mest etablerade grenarna inom lerduveskytte är dubbeltrapp (två skott), nationell skeet, nordisk trapp, skeet och trap.

Förutom klassisk träning och tävling är även lerduveskytt ett uppskattat nöje i många länder. Bland annat erbjuds tävlingar för amatörer (likt en femkamp) på vissa ställen. Däremot krävs det vapenlicens om hagelbössa används.