Börja med jakt

Förr i tiden så var jakt en del av att överleva. Man behövde jaga för att få tag på mat och pälsar för att klara sig igenom vardagen och kallare tider. Nu finns inte dessa kraven men ändå väljer väldigt många Svenskar att jaga som hobby, varför då? 

För det första så anser många att det är ett sätt att komma nära naturen. Man får möjlighet att följa maten från dess existens i naturen till den färdiga maten på tallriken. Det ger tillgång till både ekologisk och klimatsmart mat som dessutom kan vara mycket god. Som skytt ger det dessutom ett nytt sätt att träna på sin hobby och lägga till ännu ett lager av spänning.

Om man bara vill testa att jaga så finns det en möjlighet att låna vapen från någon som har rätt licenser så länge den är med och lär ut under jakten. Det krävs dock att den som skall jaga är över 15 år.

Vill man kunna jaga själv i Sverige så krävs det att man har genomgått en godkänd jägarexamen med dess teoretiska och praktiska delar. Utöver det behöver man också betala för ett jaktkort. 

Utrustning

När du väl har tagit din jägarexamen så kan det vara dags att köpa den utrustning som man behöver. Det första och kanske mest självklara man behöver är självklart ett vapen. Till det finns det även många olika typer av tillbehör i form av sikten, väskor och mycket annat.

Vapnet behöver även förvaras säkert när det inte används för jakt. Enligt lag måste du förvara det i ett vapenskåp som lever upp och är certifierade enligt standard SS3492.

Kläder

Att spendera mycket tid ute i skogen, kanske väntande i ett vakttorn, kräver rätt kläder. Vill man dessutom förbättra sina jaktmöjligheter så kan camouflage vara ett bra val. På så sätt är det mindre chans att djuren märker av dig på ditt jaktpass.